Productrapport
Materiaalproducenten krijgen steeds meer de vraag van klanten om te onderbouwen in welke mate hun producten circulair en duurzaam zijn. Zeker in de bouw zien we een snelle evolutie: Enkel producten en materialen met een correcte onderbouwing van de herbruikbaar, recycleerbaarheid en recyclagedraad, uitneembaarheid, levensduur, uitstoot, enz, ... worden nog geselecteerd.
Het wordt steeds relevanter om deze informatie voor duurzame producten verzamelen en bij te houden:
-
Het idee van een 'productpasport' zal de komende jaren in alle sectoren ingang vinden. Hoe meer duidelijke informatie je kan verschaffen over de samenstelling, de productiemethode, het end-of-life scenario, ... Met deze informatie kan opgenomen worden in verschillende databases die producten vergelijken met elkaar. Scoor je goed, dan krijg je een voorsprong in de markt.
-
De informatie op productniveau is één van de belangrijkste bouwstenen van je duurzaamheidstrategie. Zeker de Life Cycle Assessment (LCA) is een veel gebruikte manier om te footprint van je materiaal in kaart te brengen
-
Opdrachtgevers willen vlot toegang tot de informatie: Welke certificaten (Cradle2Cradle, FSC, Ecovadis, ..) haalde je reeds en hoe scoort je materiaal bij de assessment van labels als LEED, BREEAM, DGNB)? Als een bouwproject gealigneerd wil zijn met de EU Taxonomie, welke impact heeft jullie materiaal daar dan in?
Daarom maken wij samen met jullie de documentatie op die via website of brochure kan verspreid worden. Deze bevat een aantal indicatoren, maar ook het ambitieniveau van jullie bedrijf om nog beter te doen.
Mogelijke indicatoren:
-
Circular Value index
-
LCA + EPD
-
Biogenic/stored carbon
-
Levensduurverlening
-
Opbouwsnelheid
-
Losmaakbaarheidsindex
-
Recycled content en recycleerbaarheidsgraad
-
Bijdrage tot EU Taxonomy en gebouwencertificaten
-
Behaalde certificaten
-
Oorsprong van materialen en productie