top of page
manuel-meurisse-5c8fczgvar0-unsplash.jpg

GAP-analyse van jouw duurzaamheidscommunicatie

Tijdens deze opleiding ism Voka West-Vlaanderen bekijken we welke duurzaamheidscommunicatie jij momenteel uitstuurt, hoe jij het duurzaamheidsrapport hebt opgesteld, en gaan we in groep na hoe ver deze inhoudelijk nog verschillen van de vereisten binnen de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Idealiter heb je dus al enige vorm van duurzaamheidscommunicatie - gaande van een eerste rapport, een landingspagina op de website, etc. - en ontdek je in deze opleiding hoe je nog beter én effectiever over duurzaamheid kan communiceren! 

Wat neem je mee? Key Takeaways

Tijdens deze drie sessies ism Voka West-Vlaanderen mag je antwoorden verwachten op volgende vragen:  

* Wat is een duurzaamheidsstrategie?

* Wat zijn de stappen en bouwstenen van een duurzaamheidsrapport en hoe verschilt jouw huidige bedrijfscommunicatie hiervan?

* Generieke duurzaamheidsbegrippen die je moet kennen om hier verdere stappen in te zetten

* Interactieve oefeningen met een expert/docent

* Kennismaking met andere niet-concurrentiële bedrijven uit West-Vlaanderen

Met een grotere kennis en ervaring ga je zelfzeker aan de slag. 

 • Sessie 1: Materialiteitsstudie en stakeholdermanagement als startpunt voor CSRD rapportage
  26 september 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Elke deelnemer maakt een korte bedrijfsvoorstellingr: dit is van belang om inzicht te krijgen in het businessmodel, de bedrijfscultuur en de betrokken stakeholders. We leveren op voorhand hiervoor een template aan zodat de nodige elementen (upstream, downstream) aan bod komen. Daarna lichten we het ‘modeltraject’ van het schrijven van een duurzaamheidsrapport zoals beschrijven in de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) toe en wordt geduid waar we ons bevinden in dat traject, wat we gaan uitwerken en wat buiten de scope van deze opleiding valt. We duiden het belang van een gedragen duurzaamheidsstrategie; en hoe rapportage en communicatie hier deel van uitmaakt.
 • Sessie 2: ESRS rapporteringsgebieden: wat en hoe rapporteren
  26 september 2024, 13u-16u Lesgever: Tine Buysens (SURA) We gaan aan de slag met de eerste twee algemene (en voor iedereen verplichte) ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zodat de vorm van het verslag voor iedereen duidelijk is. Zo leren we over welke domeinen men moet rapporteren en hoe deze toe te passen: governance, strategie, policies, acties, datapunten en doelstellingen.
 • Sessie 3: Thematische ESRS standaarden: datapunten
  1 oktober 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Thematische ESRS standaarden: we staan stil bij de inhoud van de ‘governance’ standaard, van ‘own workforce’ en ‘climate change’ en vergelijken de stand van zaken / verslagen van de deelnemers hierop. We overlopen een lijst met verplichte datapunten, dit geeft een idee van de omvang van de oefening en ontbrekende data. We kiezen voor deze standaarden omdat deze doorgaans bij iedereen materieel uitkomen na een materialiteitsoefening.

Voor wie 

Idealiter ben jij de duurzaamheidsverantwoordelijke, communicatieverantwoordelijke op vlak van duurzaamheid, of de chief operational excellence. Kortom, je bent actief binnen jouw bedrijf bezig met de implementatie van de CSRD.

We mikken hierbij enkel op bedrijven die al enige vorm van communicatie rond duurzaamheid hebben. Dat kan om een rapport gaan of een (uitgebreide) landingspagina duurzaamheid op de bedrijfswebsite. 

Praktisch

De prijs voor dit traject is 660 euro, exclusief 21% btw. 

 • Sessie 1&2: donderdag 26 september 2024, 9u-16u
  Ondernemingscentrum (Leistraat 22, 8500 Kortrijk)

 • Sessie 3: dinsdag 1 oktober 2024, 9u-12u
  Voka West-Vlaanderen (President Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk)
   
   

Bij de sessies die doorgaan bij Voka West-Vlaanderen is er gratis parking beschikbaar.
Voor de eerste opleidingsdag die doorgaat bij het Ondernemingscentrum is er geen parking beschikbaar, we raden daar de dichtstbijzijnde openbare betaalparking 'Broeltoren' aan. 

Inschrijven

Inschrijven kan nu al via volgende link:

bottom of page