De groeiende vraag naar duurzaamheid heeft ook voor de producten van fabrikanten gevolgen. Hoe kan je je producten aanpassen op een duurzame manier, welke tools kan je gebruiken en welke acties kan je ondernemen om duurzame producten op de markt te brengen.
Klaar om meer te leren over ecodesign?
Ecodesign in de circulaire economie
Wat haal je uit deze opleiding?
Met deze opleiding krijg je de tools en inzichten in handen om samen met jouw organisatie een stap richting circulaire economie te zetten.
-
Kennis over ecodesign en ketensamenwerking: Je leert hoe samenwerking binnen bedrijven en met stakeholders in de waardeketen cruciaal is voor duurzaam ontwerp. Door een grondige introductie tot ecodesign krijg je een stevig fundament om impactvolle veranderingen te realiseren.
-
Inzicht in evaluatiemethodes en strategieën: Je maakt kennis met kwalitatieve en kwantitatieve methodes om milieu-impact en circulariteit te meten. Met technieken zoals levenscyclusanalyse, vele voorbeelden en de ecodesign guidelines versterk je je aanpak aan de hand van een praktisch voorbeeld.
-
Praktische toepassing van theorie: In een hands-on module pas je ecodesignprincipes toe op een concreet product, waarbij je leert hoe je innovatieve verbeteringen kunt implementeren en circulaire principes in de praktijk brengt.
-
Sessie 1: Materialiteitsstudie en stakeholdermanagement als startpunt voor CSRD rapportage26 september 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Elke deelnemer maakt een korte bedrijfsvoorstellingr: dit is van belang om inzicht te krijgen in het businessmodel, de bedrijfscultuur en de betrokken stakeholders. We leveren op voorhand hiervoor een template aan zodat de nodige elementen (upstream, downstream) aan bod komen. Daarna lichten we het ‘modeltraject’ van het schrijven van een duurzaamheidsrapport zoals beschrijven in de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) toe en wordt geduid waar we ons bevinden in dat traject, wat we gaan uitwerken en wat buiten de scope van deze opleiding valt. We duiden het belang van een gedragen duurzaamheidsstrategie; en hoe rapportage en communicatie hier deel van uitmaakt.
-
Sessie 2: ESRS rapporteringsgebieden: wat en hoe rapporteren26 september 2024, 13u-16u Lesgever: Tine Buysens (SURA) We gaan aan de slag met de eerste twee algemene (en voor iedereen verplichte) ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zodat de vorm van het verslag voor iedereen duidelijk is. Zo leren we over welke domeinen men moet rapporteren en hoe deze toe te passen: governance, strategie, policies, acties, datapunten en doelstellingen.
-
Sessie 3: Thematische ESRS standaarden: datapunten1 oktober 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Thematische ESRS standaarden: we staan stil bij de inhoud van de ‘governance’ standaard, van ‘own workforce’ en ‘climate change’ en vergelijken de stand van zaken / verslagen van de deelnemers hierop. We overlopen een lijst met verplichte datapunten, dit geeft een idee van de omvang van de oefening en ontbrekende data. We kiezen voor deze standaarden omdat deze doorgaans bij iedereen materieel uitkomen na een materialiteitsoefening.
Voor wie
Deze opleiding is bedoeld voor iedereen met een gezonde interesse in hoe alledaagse producten worden gemaakt en waar ze uiteindelijk terechtkomen. We focussen vooral op oplossingen die praktisch inzetbaar zijn binnen bedrijven, waardoor dit pakket uiterst geschikt is voor productontwikkelaars, productingenieurs, productmanagers en R&D-professionals.
Door wie
Brecht Bouten is een gepassioneerd Sustainability Consultant met een diepe expertise in ecodesign, circulaire businessmodellen en databeheer. Na het behalen van een Master in Productontwikkeling en in Global Management, begon hij zijn carrière in marketing bij verschillende internationale bedrijven. Onder begeleiding van Karine Van Doorsselaer ontwikkelde Brecht zich verder tot expert in duurzame productontwikkeling.
Als lesgever bij deze opleiding kan Brecht met zijn unieke combinatie van technische kennis en praktische ervaring bedrijven inspireren om hun product portfolio kritisch te bekijken en misschien wel de overstap te maken van een lineair naar een circulair economisch model. Zijn missie? Een positieve ecologische impact realiseren door data en design slim in te zetten.
KMO-Portefeuille
Maak gebruik van de KMO-portefeuille en bespaar tot 45% op je opleiding !
Door de verhoogde steun van Vlaanderen voor energietransitie krijgt een kmo voor een opleiding binnen het thema ‘duurzaamheid - energie-efficiëntie’ vanaf 1 april 2023 een hoger steunpercentage.
(Kleine ondernemingen 45% steun / middelgrote ondernemingen 35%)
Meer weten over KMO-portefeuille? Klik hier
Praktisch
Via het volgende contactformulier kan je meer info vragen over de opleiding Ecodesign.
Deze opleiding wordt georganiseerd voor bedrijven en geïnteresseerde groepen en bestaat uit drie sessies van elk 4 uur, waarvan 1 sessie praktijkoefening.
De exacte data en locatie wordt in overleg met de organisator en deelnemers vastgelegd.
Totale kost voor het traject (voor alle deelnemers gezamelijk): €2950 excl. BTW.
Heb je nog vragen over deze opleiding, contacteer ons dan gerust op brecht@sura-impact.be