top of page

Duurzaamheidsrapportering

​In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is een duurzaamheidsrapport een onmisbaar instrument voor bedrijven. Het gaat daarbij niet alleen om het voldoen aan wet- en regelgeving, maar biedt ook strategische voordelen die bijdragen aan de groei en het concurrentievermogen van jouw onderneming.
Wat is een duurzaamheidsrapport?
In april 2021 introduceerde de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn verplicht grote bedrijven om te rapporteren over hun milieu-impact, sociale impact en bedrijfsbeheer. In 2025 stelde de Europese Commissie echter voor om de scope van de CSRD te beperken tot grotere bedrijven met minstens 1000 werknemers, en om de invoering voor kmo’s met twee jaar uit te stellen. Hoewel de exacte invoering nog moet worden goedgekeurd, blijft de kern van de CSRD overeind: bedrijven krijgen via duurzaamheidsrapportering de kans om hun maatschappelijke bijdrage zichtbaar te maken. Dit zorgt niet alleen voor transparantie, maar kan ook kosten reduceren, talentvolle medewerkers aantrekken, de klantenportefeuille uitbreiden en innovatie stimuleren. Bovendien kan een sterk rapport leiden tot extra kapitaal, overheidssteun en andere zakelijke voordelen.

In de huidige voorgestelde versie van de CSRD zijn enkel bedrijven met meer dan 1000 werknemers én een omzet van meer dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van minstens 25 miljoen euro nog rapportageplichtig. Voor kleinere ondernemingen, waaronder beursgenoteerde kmo’s en niet-complexe financiële instellingen, wordt de verplichting met twee jaar uitgesteld. Bedrijven die buiten deze scope vallen, kunnen zich beter voorbereiden via de vrijwillige VSME-standaard, die afgestemd is op hun schaal en middelen.
dubbele materialiteit
Dubbele materialiteitsanalyse: de kern van elk duurzaamheidsrapport

​De kern van een succesvol duurzaamheidsrapport ligt in de dubbele materialiteitsanalyse. Deze analyse helpt bedrijven te bepalen welke duurzaamheidsthema's cruciaal zijn voor zowel hun bedrijfsvoering als voor de bredere samenleving. Zo kun je je richten op de thema's die voor jouw bedrijf het meest relevant zijn en die de grootste impact hebben.

De analyse bepaalt ook welke informatie en data je moet verzamelen voor het opstellen van je duurzaamheidsrapport. Een belangrijk onderdeel hiervan is de corporate carbon footprint – de CO₂-uitstoot van je organisatie. Dit wordt aangevuld met relevante kwalitatieve en kwantitatieve data, zoals KPI's, om een compleet en nauwkeurig beeld te geven van je duurzaamheidsinspanningen.

Meer dan alleen een verplichting

​Een duurzaamheidsrapport is niet alleen een middel om te voldoen aan de wettelijke eisen; het biedt ook de kans om je duurzame visie en prestaties te communiceren naar klanten, investeerders en andere stakeholders. Toch geldt voor élk bedrijf, ongeacht de rapportageplicht, dat een risicoanalyse (zoals vereist in de dubbele materialiteitsanalyse) en een scherp zicht op de eigen CO2-uitstoot essentieel zijn. Die inzichten vormen de basis voor een toekomstgerichte duurzaamheidsstrategie die niet alleen voldoet aan verwachtingen van klanten en financiers, maar ook concrete waarde en concurrentievoordeel kan opleveren. Het biedt kansen om gerichte acties te ondernemen die zowel je bedrijf als de wereld rondom duurzamer en toekomstbestendiger maken. Transparantie op het gebied van duurzaamheid is steeds meer een voorwaarde voor succes in de markt. Daarnaast helpt een goed opgesteld duurzaamheidsrapport bedrijven om strategische beslissingen te nemen die bijdragen aan hun lange termijn groei. Het draagt bij aan een sterkere reputatie, betere relaties met stakeholders en een concurrentievoordeel in een snel veranderende markt.

​​

proces duurzaamheid CSRD
Hoe kunnen wij je helpen?

Of je bedrijf nu al onder de verplichting valt om een duurzaamheidsrapport op te stellen of binnenkort in deze categorie zal vallen, wij staan klaar om je te begeleiden. Met onze expertise zorgen we ervoor dat je een bruikbaar en sterk onderbouwd duurzaamheidsrapport kunt opstellen dat niet alleen aan de wettelijke eisen voldoet, maar ook waardevolle inzichten biedt voor jouw bedrijfsstrategie.

Wil je weten of jouw bedrijf verplicht is om een duurzaamheidsrapport op te stellen of wil je meer informatie over ons proces?

Neem hier contact met ons op en lees verder op onze kennisbank voor meer tips en advies!

 

 

 

Een duurzaamheidsrapport kan zoveel meer betekenen dan enkel het voldoen aan een wettelijke verplichting.​​​

Heb je nood aan een CSRD traject?

Contacteer ons voor een introductie

bottom of page