top of page
alexander-abero-OypnYfdiQgg-unsplash.jpg

Circulaire businessmodellen: is jouw bedrijf klaar voor de switch?

Circulariteit is al langer ‘hot topic’. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? En hoe ga je ermee aan de slag binnen jouw bedrijf? Aan de hand van 6 interactieve workshops duik je samen met een groep van gelijkgestemden in de wereld van circulaire businessmodellen. Onze experts laten je niet alleen de voordelen, uitdagingen en mogelijkheden zien, maar nodigen je uit om zélf aan de slag te gaan. Tijdens deze opleiding werk je jouw eigen winstgevend circulair businessmodel uit en leer je hoe je stakeholders kunt overtuigen. Je gaat naar huis met een volledig afgewerkt plan, inclusief duurzame connecties en waardevolle feedback. Klaar om de circulaire switch te maken?

Ben jij een circulaire gamechanger?

 • Je vraagt je af of je bedrijf klaar is om de switch te maken en welk circulair model het beste past bij jouw bedrijf. 

 • Je gaat liever niet over één nacht ijs, en wil jouw circulair businessplan gestructureerd en efficiënt aanpakken met maximale kans op slagen.

 • Je bent gemotiveerd om aan de slag te gaan en wil concrete stappen zetten.

 • Je laat je graag omringen door een netwerk van experts en gelijkgestemden.

 • Je houdt van een hands-on aanpak en wil de theorie graag meteen in de praktijk omzetten.

 • Sessie 1: Materialiteitsstudie en stakeholdermanagement als startpunt voor CSRD rapportage
  26 september 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Elke deelnemer maakt een korte bedrijfsvoorstellingr: dit is van belang om inzicht te krijgen in het businessmodel, de bedrijfscultuur en de betrokken stakeholders. We leveren op voorhand hiervoor een template aan zodat de nodige elementen (upstream, downstream) aan bod komen. Daarna lichten we het ‘modeltraject’ van het schrijven van een duurzaamheidsrapport zoals beschrijven in de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) toe en wordt geduid waar we ons bevinden in dat traject, wat we gaan uitwerken en wat buiten de scope van deze opleiding valt. We duiden het belang van een gedragen duurzaamheidsstrategie; en hoe rapportage en communicatie hier deel van uitmaakt.
 • Sessie 2: ESRS rapporteringsgebieden: wat en hoe rapporteren
  26 september 2024, 13u-16u Lesgever: Tine Buysens (SURA) We gaan aan de slag met de eerste twee algemene (en voor iedereen verplichte) ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zodat de vorm van het verslag voor iedereen duidelijk is. Zo leren we over welke domeinen men moet rapporteren en hoe deze toe te passen: governance, strategie, policies, acties, datapunten en doelstellingen.
 • Sessie 3: Thematische ESRS standaarden: datapunten
  1 oktober 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Thematische ESRS standaarden: we staan stil bij de inhoud van de ‘governance’ standaard, van ‘own workforce’ en ‘climate change’ en vergelijken de stand van zaken / verslagen van de deelnemers hierop. We overlopen een lijst met verplichte datapunten, dit geeft een idee van de omvang van de oefening en ontbrekende data. We kiezen voor deze standaarden omdat deze doorgaans bij iedereen materieel uitkomen na een materialiteitsoefening.

Programma

Wat haal je eruit?

 • Na dit traject ga je naar huis met een volledig uitgewerkt circulair businessplan waarmee je jouw bedrijf kunt klaarstomen voor een duurzame toekomst. 

 • Of het nu gaat om het ontwerp, de logistiek, de marketing of het juridische luik, de circulaire economie heeft voor jou geen geheimen meer.

 • Je bent je bewust van de mogelijke scenario’s en uitdagingen en weet hoe je jouw bedrijf daarop kunt voorbereiden. Je kan bijsturen indien nodig.

 • Je hebt een onderbouwd model in handen waarmee je andere stakeholders, investeerders of managers duidelijk kunt overtuigen.

 • Tijdens de sessies leg je duurzame contacten met een netwerk van circulaire experts en andere ondernemers/managers die samen het verschil willen maken.

Voor wie 

Deze opleiding richt zich naar ondernemers en managers die binnen hun bedrijf graag een circulair businessmodel willen implementeren. Je bent zaakvoerder of werkt als COO, innovatie-, duurzaamheids- of R&D-manager in een maakbedrijf

Praktisch

De prijs voor dit traject is 930 euro, exclusief 21% btw. De workshops gaan telkens door op donderdagnamiddag van 12u tot 18u in regio Kortrijk. Lunch wordt voorzien en is inbegrepen.

Inschrijven

Inschrijven kan vanaf maandag 1 juli 2024. 

Let op: het aantal deelnemers is beperkt tot 7. Op die manier kunnen we het traject volledig afstemmen op maat van jouw persoonlijke case en bedrijf.  Wil je dus zeker zijn van een plaats? Schrijf je dan vandaag al in op de wachtlijst, zo krijg jij als eerste toegang tot het traject. Je kan je inschrijven op de wachtlijst via onderstaande formulier.  

usgs-t743tKVbrF4-unsplash.jpg
Ik wil op de wachtlijst!

Bedankt voor het registreren.

bottom of page