top of page
etienne-girardet-sgYamIzhAhg-unsplash.jpg

Duurzaam bouwen doe je zo

De groeiende vraag naar duurzaamheid heeft ook voor bouwondernemingen verregaande gevolgen. Continu evoluerende wetgeving, kritische vragen van klanten en de nood aan nieuwe vaardigheden op de werf: de impact van deze transitie laat zich op verschillende vlakken voelen. Ben je op zoek naar een manier om jouw onderneming futureproof te maken en tegelijk in te zetten op duurzaam bouwen? 

Van tools tot taxonomie

In de vierdelige opleiding van SURA Impact, Embuild Vlaanderen en VIBE ga je dieper in op de tools en instrumenten om de positieve impact van jouw bouwprojecten te vergroten. Je wisselt kennis uit en je wordt uitgedaagd om duurzame en circulaire keuzes te maken doorheen het bouwtraject. Aan de hand van verschillende afwegingskaders leer je om de juiste beslissingen te nemen en vertaal je dit naar jouw concrete business case.

 

Op een no nonsense-manier krijg je de praktische handvatten om duurzaamheid en circulariteit in de werking van jouw bouwonderneming te implementeren. Met een grotere kennis en ervaring ga je zelfzeker aan de slag. 

 • Sessie 1: Materialiteitsstudie en stakeholdermanagement als startpunt voor CSRD rapportage
  26 september 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Elke deelnemer maakt een korte bedrijfsvoorstellingr: dit is van belang om inzicht te krijgen in het businessmodel, de bedrijfscultuur en de betrokken stakeholders. We leveren op voorhand hiervoor een template aan zodat de nodige elementen (upstream, downstream) aan bod komen. Daarna lichten we het ‘modeltraject’ van het schrijven van een duurzaamheidsrapport zoals beschrijven in de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) toe en wordt geduid waar we ons bevinden in dat traject, wat we gaan uitwerken en wat buiten de scope van deze opleiding valt. We duiden het belang van een gedragen duurzaamheidsstrategie; en hoe rapportage en communicatie hier deel van uitmaakt.
 • Sessie 2: ESRS rapporteringsgebieden: wat en hoe rapporteren
  26 september 2024, 13u-16u Lesgever: Tine Buysens (SURA) We gaan aan de slag met de eerste twee algemene (en voor iedereen verplichte) ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zodat de vorm van het verslag voor iedereen duidelijk is. Zo leren we over welke domeinen men moet rapporteren en hoe deze toe te passen: governance, strategie, policies, acties, datapunten en doelstellingen.
 • Sessie 3: Thematische ESRS standaarden: datapunten
  1 oktober 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Thematische ESRS standaarden: we staan stil bij de inhoud van de ‘governance’ standaard, van ‘own workforce’ en ‘climate change’ en vergelijken de stand van zaken / verslagen van de deelnemers hierop. We overlopen een lijst met verplichte datapunten, dit geeft een idee van de omvang van de oefening en ontbrekende data. We kiezen voor deze standaarden omdat deze doorgaans bij iedereen materieel uitkomen na een materialiteitsoefening.

Voor wie 

Deze opleiding is voor ondernemers en managers van kleine tot middelgrote ondernemingen uit de bouwsector die willen inzetten op duurzaamheid en circulariteit. Je bent architect, aannemer of projectontwikkelaar. 

Praktisch

De prijs voor dit traject is 620 euro, exclusief 21% btw. De lessen gaan telkens door op donderdagnamiddag van 13u tot 17u in regio Kortrijk. 

 • 24 oktober 2024, 13u-17u, Kortrijk 

 • 7 november 2024, 13u-17u, Gent 

 • 21 november 2024, 13u-17u, Kortrijk 

 • 5 december 2024, 13u-17u, Kortrijk 
   

In het voorjaar van 2025 organiseren we een tweede editie van deze opleidingsreeks die zal doorgaan in de kantoren van Embuild in Brussel. Je kan via de link doorgeven of je later meer informatie wil ontvangen over deze editie. 

Inschrijven

Inschrijven kan vanaf maandag 1 Juli 2024.

Let op: het aantal deelnemers is beperkt. Op die manier bevorderen we de kennisdeling kunnen we het traject afstemmen op maat van jullie praktische bedrijfscase.  
Je kan je inschrijven op de wachtlijst via onderstaand formulier.  

usgs-t743tKVbrF4-unsplash.jpg
Ik wil op de wachtlijst!

Bedankt voor het registreren. We zien je daar!

bottom of page