top of page
Zoeken
  • joachim893

Steun voor hoge energiekosten en energietransitie

De Vlaamse Regering heeft recentelijk een steunpakket uitgewerkt voor bedrijven die kunnen bewijzen dat ze voor de crisis voldoende gezond waren en in het vierde kwartaal van 2022 geconfronteerd worden met minstens een verdubbeling van de energiekosten ten opzichte van 2021. Momenteel is de Vlaamse overheid bezig met de uitwerking van deze steunmaatregelen en kan er nog geen aanvraag worden ingediend.

De steun is gestoeld op een tweesporenaanpak waarbij in de eerste plaats de toegenomen energiekost wordt gecompenseerd. Daarnaast komt er een impulsprogramma om de energietransitie bij bedrijven te versnellen.


Maatregelen ter compensatie energiekost

  • Ondernemingen die in 2021 minstens € 7.500 aan energie-uitgaven hadden, komen in aanmerking voor een steun van 25% op de energiemeerkost, beperkt tot 80% van hun operationele verlies en tot maximaal € 500.000 per kwartaal. Voor meer energie-intensieve bedrijven bedraagt de steun 30% op de energiemeerkost, beperkt tot 80% van hun operationele verlies en tot maximaal € 4.000.000 per kwartaal en ondernemingen in gevoelige sectoren kunnen een steun genieten van 35 % op de energiemeerkost, beperkt tot 80% van hun operationele verlies en tot maximaal € 7.500.000 per kwartaal

  • ·De overbruggingslening die in het leven werd geroepen om KMO’s met acute liquiditeitsproblemen door de oorlog in Oekraïne te ondersteunen, wordt uitgebreid door het maximale ontleenbare bedrag op te trekken tot €750.000. Parallel wordt een nieuwe, uitgebreidere variant uitgewerkt voor alle (ook grote) ondernemingen.

Impulsprogramma energietransitie


Via een programma van bijna €100.000.000 wil de Vlaamse Regering de transitie naar hernieuwbare energie bij Vlaamse bedrijven in 2022 en 2023 versnellen.


We houden je op de hoogte!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page