top of page
Zoeken
  • joachim893

Stoelendans

Bijgewerkt op: 10 okt. 2022

Het Stoelendans-project zet industriële 3D-printtechnologie in als hefboom voor levensduurverlenging van goederen, in het bijzonder stoelen. Het project, door Vlaanderen gesteund, zal een brug slaan tussen de nood aan betaalbare lokale grondstoffen en de overvloedig aanwezige reststromen in onze samenleving. 3D-printtechnologie laat lokale productie met een minimum aan grondstoffen toe. Door lokale reststromen (recyclaten en onderdelen van gebruikte goederen) en lokale sociale tewerkstelling in te zetten, kan de footprint van producten drastisch lager.



Sleutel daarbij is om productontwerp van bij de start samen te brengen met circulaire strategieën als herstel, terugname of refurbishment.


Een uniek partnerschap gaat aan de slag met stoelen om te demonstreren wat het potentieel is van deze combinatie:

  • Surplace is een creatieve ontwerpstudio die KMO's ondersteunt in hun zoektocht naar succesvolle productinnovatie.

  • SURA is een adviesbureau dat heel wat kennis heeft opgebouwd rond het opzetten van circulaire businessmodellen.

  • Studio Achoo is een ontwerpbureau met héél wat expertise op het vlak van industriële 3D-printtechnologie.

  • De Kringloopwinkel is een maatwerkbedrijf dat sinds meer dan 25 jaar herbruikbare goederen inzamelt, sorteert, herstel en verkoopt in 9 verkoopspunten.

  • Fis Robotics ontwikkelt technologie die het mogelijk maakt om software-ontwerpen heel snel en industrieel te printen.

Stoelen worden in overvloed weggegooid en zijn een interessante bron om zowel onderdelen te hergebruiken als materialen te recycleren als grondstof van volledig nieuwe, circulaire stoelen. Er worden met reststromen nieuwe 3D-geprinte stoelen ontworpen zodat deze gemakkelijk kunnen gerefurbished of hersteld worden. Daarnaast worden ook onderdelen van afgedankte stoelen gebruikt om nieuwe, hoogwaardige meubelen te maken.

Afvalstromen, in de vorm van recyclaten of nog bruikbare onderdelen, in combinatie met 3D-printing, zijn de perfecte basis om eenvoudig, betaalbaar en tot mooie, herbruikbare producten te komen en minder weg te gooien.

STOELENDANS zal resulteren in twee demonstratiecases: Twee stoelen die op basis van 3D-printing zullen ontwikkeld worden. Het uiteenzetten van methodiek, knelpunten, circulaire strategieën en het logistiek proces zijn leerlessen en inspiratie voor de brede maakindustrie.


Dit project gaat, met de steun van VLAIO en Vlaanderen circulair, van start in oktober 2022 en loopt tot april 2024.


175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page