top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSofie Rapsaet

Steun voor ecologische investeringen

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022

We kunnen er niet omheen, investeringen in productieomgevingen moeten anders. Vaak zijn duurzamere investeringen een pak duurder dan het klassieke alternatief. Voor heel wat investeringen komt jouw bedrijf in aanmerking voor steun.


Onder meer het opwekken van groene stroom, warmte, het gebruik van restwarmte of andere innovatieve ecologie-investeringen wordt aangemoedigd door de Vlaamse overheid.

We lijsten voor jou de belangrijkste steunmechanismen op.


Call groene stroom

De call groene stroom voor middelgrote PV-installaties (40kW t.e.m. 2MW) en kleine tot middelgrote windturbines (10kW t.e.m. 300 kW) is een vaak terugkerende call. Een nieuwe oproep wordt in december gelanceerd. De goedkeuring en de uitgekeerde steun is hierbij afhankelijk van het aangevraagde steunbedrag. Projecten met de grootste opbrengst voor de laagste steunvraag maken het meeste kans om geselecteerd te worden.



Call groene warmte

Ook de call groene warmte, restwarmte en warmtenetten is voor veel bedrijven interessant. Wanneer je investeert in een nieuwe installatie voor groene warmte, restwarmte of in het aanleggen van een warmtenet met een (gedeeltelijke) groene warmtebron, kan er steun verkregen worden via deze call. De steun is hierbij afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het type installatie en enkel de extra investeringskosten t.o.v. een referentie installatie komen in aanmerking. Er is momenteel nog geen nieuwe call aangekondigd maar deze wordt snel verwacht.



Ecologiepremie +

Een derde courant steunmechanisme voor innovatieve ecologie-investeringen is de ecologiepremie +. Hierbij is een investeringssteun van 15 tot 55% van de meerkost van de investering in performante ecologische technologieën mogelijk. Het gaat hierbij over technologieën die voorkomen op de limitatieve technologieënlijst. Dit is een lijst die telkens de meest vernieuwende eco-technologieën bevat.

De volgende types technologieën kunnen hierbij in aanmerking komen:


Koeling Koeling voor vrachtwagens, diverse koelstystemen in de productie ... Transport Ombouwen van transportmiddelen, tankinfrastructuur voor CNG of LNG, investeringen in vervoer over spoor of water ... Verlichting

Intelligente daglichtsystemen Warmte/verwarming

Aansluiten op een bestaand warmtenet, chemische warmtepomp, professionele vaatwasmachine, warmtepomp op restwarmte, geothermische warmte, warmte op basis van biomassa of afvalwater ... Water

Installatie voor het geschikt maken van grondwater, oppervlaktewater, hemelwater als proceswater, hergebruik van proces-, spoel-, reinigings- en afvalwater obv specieke waterbehandelingstechnieken






De ecologiepremie is in tegenstelling tot de calls, steeds beschikbaar. Op basis van offertes kan bekeken worden of een investering hierin past. Er zijn dus veel interessante subsidie mogelijkheden als je de inspanning doet om je investeringen een pak duurzamer te doen.


Daarenboven hebben kleine vennootschappen (volgens de fiscale definitie in tegenstelling tot de Europese kmo-definitie bij subsidies) en eenmanszaken in bepaalde gevallen voor energiebesparende investeringen en milieuvriendelijke investeringen voor onderzoek en ontwikkeling tot 31 december 2022 recht op een verhoogde investeringsaftrek van 25%. Voor de andere bedrijven geldt een verhoogde investeringsaftrek van 13,5%. De energiebesparende investeringen moeten gericht zijn op rationeler gebruik van energie in de industrie. Bij milieuvriendelijke investeringen in O&O gaat het om nieuwe producten en toekomstgerichte technologieën die geen effect hebben op het leefmilieu of het negatieve effect zoveel mogelijk beperken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn indien de investering de innovatiesteun van VLAIO heeft genoten.


Kleine en grotere duwtjes in de rug die helpen om meer impact te maken met jouw bedrijf!

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page