top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWout Desloovere

Subsidiekansen in 2024

De doorlopende subsidieoproepen van VLAIO bieden ook in 2024 mogelijkheden om duurzame activiteiten te ondersteunen. Daarnaast zullen er ook oproepen zijn die inzetten op specifieke thema’s. In dit artikel zetten we de belangrijkste steunmechanismen nog eens op een rijtje.Stap 1: Idee (Haalbaarheidsstudie)


Via een O&O-haalbaarheidsstudie geeft VLAIO subsidies aan bedrijven die een innovatief project beogen waarbij de haalbaarheid nog onvoldoende duidelijk is. Een haalbaarheidsstudie moet betere en onderbouwde inzichten opleveren over de mogelijkheden en de haalbaarheid van een innovatie.


Stap 2 & 3: ontwikkeling & prototype (Ontwikkelingsproject)


Ook in 2023 blijft steun voor Ontwikkelingsprojecten één van de meest toegankelijke en bruikbare steunmechanismen. Dit type project omvat de ontwikkeling van een volledig nieuw of beduidend vernieuwend (verbeterd) product, proces, dienst of concept, en het resultaat heeft een belangrijke impact op de prestaties van je bedrijf.


Stap 4: Vermarkting (KMO-groeisubsidie)


Met dit subsidie-instrument wil de Vlaamse overheid KMO’s ondersteunen bij hun eigen groeitraject. Het groeitraject moet aansluiten bij één van de vier maatschappelijke thema’s:

  • Digitalisering

  • Duurzaam en circulair ondernemen

  • Innovatie

  • Internationalisering


Het groeitraject wordt geëvalueerd op deze 4 criteria:

  1. Ambitie: Het beoogde groeitraject moet ambitieus zijn, waarbij een duurzame groei en/of een verhoging van de competitiviteit van de onderneming wordt bekomen.

  2. Transformatie: Hierbij moet het gaan om een nieuwe wending voor het bedrijf, met activiteiten die op vandaag niet worden uitgevoerd.

  3. Onderbouwde aanpak: Om het project uit te voeren moet een doordacht stappenplan worden opgesteld.

  4. De noodzaak van kennis & expertise: Het groeitraject niet worden uitgevoerd zonder de nodige kennis en expertise aan te trekken. Dit kan zowel intern via een nieuwe aanwerving als via een externe dienstverlener of een combinatie van beide.


Binnen het thema duurzaam en circulair ondernemen kan u beroep doen op onze kennis en expertise om als externe dienstverlener op te treden. Met SURA kunnen we u ook begeleiden in de opmaak van een KMO-groeisubsidie dossier. Neem contact op met 1 van onze medewerkers en we geven graag vrijblijvend advies op maat van jouw project.

De volgende oproep loopt van woensdag 20 maart tot en met maandag 15 april.


Stap 5: Investering (Strategische transformatiesteun; Ecologiepremie+; Green-investeringssteun)


Ecologische investeringen worden ook in 2024 verder aangemoedigd via de Ecologiepremie+. De limitatieve technologieënlijst werd eind 2023 nog aangepast. Als je investeert in een technologie die op de lijst staat, kan je steun aanvragen. De lijst bevat voornamelijk technologieën voor de thema’s: koeling, transport, verlichting, warmte/verwarming en water.


Technologieën die niet voorkomen op de limitatieve technologieënlijst van de ecologiepremie+ komen mogelijks in aanmerking voor de GREEN-investeringssteun. Hierbij worden ondernemingen ondersteund die de transitie maken van fossiele brandstoffen naar elektriciteit of groene energie en/of die hun totale energieverbruik verminderen. Engineering, investering en installatiekosten worden gesubsidieerd. Projecten vanaf €50.000 euro komen in aanmerking.


Een derde mogelijkheid om investeringen te steunen is de strategische transformatiesteun. Hierbij worden opleidingen en investeringen gesteund voor internationaal gerichte ondernemingen (zowel kmo’s als grote ondernemingen) die een sterke innovatieve transformatie willen doorgaan. In de steunmaatregel staan innovatie, internationale economische competitiviteit, kennisdisseminatie en duurzaamheid centraal. Een klimaatplan is noodzakelijk om een strategische transformatiesteun aan te vragen.Buiten de vaste subsidiekaders in Vlaanderen van VLAIO, zijn er ook andere specifieke oproepen.


Voor de oproepen van 2024 is nog niet alles gekend maar we verwachten alvast nieuwe gerichte oproepen rond circulair water en natuur in je buurt. Hou ons in de gaten voor de laatste updates.


Bijkomstig zijn er ook Europese mogelijkheden waarbij er steeds meer gefocust wordt op thema's zoals circulariteit, biodiversiteit, innovatie, ... Er zijn onder andere mogelijkheden bij CrossRoads, Interreg, Horizon Europe, … Wij gaan op zoek naar de geschikte projectpartners en kennisinstellingen.

Zo loopt een nieuwe subsidieoproep van 1 maart t.e.m 26 april 2024 via CrossRoads Vlaanderen-Nederland voor grensoverschrijdende samenwerkingen en innovaties die bijdragen aan duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheid.


Indien u meer inzicht wil in de ondersteuningsmogelijkheden voor uw bedrijf en duurzame plannen mag u ons zeker contacteren.


We doen een vrijblijvende subsidiescan bij bedrijven die inzetten op een duurzame toekomst en zien hoe de doelstellingen op die manier nog hoger kunnen worden gelegd.

Hou zeker onze linkedIn en blogposts in de gaten voor de laatste updates en opportuniteiten!


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page