top of page
Zoeken
  • Louise Brille

Groene subsidies in 2022: een tipje van de sluier

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022

Benieuwd welke innovatieve en duurzame projecten in 2022 steun kunnen krijgen? Wij zochten het voor jullie uit en geven alvast mee rond welke accenten de overheid legt het komende jaar. Naast onderstaande Vlaamse steunmogelijkheden, is ook Europa van plan om veel oproepen te lanceren het komende jaar!
Circulair Bouwen en Maken


We verwachten snel nieuws rond de calls voor 2022 die circulair bouwen en maken stimuleren. Ideeën rond hergebruik, een nieuw businessmodel, levensduurverlening of andere circulaire methodes? Laat het ons weten en wij houden je op de hoogte van de komende calls!


Water


In 2022 komt er een tweede oproep van de Blue Deal Waterbesparende investeringen. Kmo’s kunnen via VLAIO steun krijgen voor investeringen in waterbesparing en droogtebestrijding. Welke investeringen komen zoal in aanmerking? Onder andere het opvangen en zuiveren van regenwater, het zuiveren en hergebruiken van afvalwater, het besparen van proceswater, water in de bodem infiltreren …


In 2022 verwachten we ook opnieuw een call Proeftuinen droogte. Deze call richt zich steeds op innovatieve samenwerkingen tussen nieuwe actoren in functie van het besparen van water. Het is uitkijken naar de nieuwe klemtonen.


Groene energie en warmte


De call Groene Stroom komt in 2022 terug met drie calls voor middelgrote zonne-energie installaties en kleine en middelgrote windturbines. De eerste call loopt van 1 tot en met 15 maart 2022. De tweede call van 14 tot en met 28 juni. De derde call staat gepland tussen 13 en 27 oktober.


De belangrijkste wijzigingen liggen in het toepassingsgebied van installaties op basis van zonne-energie die uitgebreid wordt naar een omvormervermogen groter dan 25 kW tot en met 5 MW.


Ook in 2022 komt de call Groene Warmte zeker terug. Er werden twee oproepen bevestigd. Vanaf 2023 worden er wijzigingen verwacht in de voorwaarden.


Vergroening


De voorbije twee jaren hebben aangetoond hoe belangrijk groenzones zijn in de omgeving. Velen hebben geen toegang tot een stukje groen in de buurt. De overheid stimuleert bebossing en vergroening op verschillende manieren. Zo zullen in het voorjaar de projecten in de Groene Rand weer aangemoedigd worden. Tegen de zomer zal er ook een nieuwe oproep van Natuur in je Buurt beschikbaar zijn. Natuur in je Buurt wil bijdragen aan bereikbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle natuur in de nabijheid van mensen. Plannen om jouw omgeving of bedrijventerrein te vergroenen? Contacteer ons gerust.


Ecologische investeringen


Ecologische investeringen worden ook in 2022 verder aangemoedigd via kanalen als de Ecologiepremie+, meer informatie vind je in het artikel Steun voor ecologische investeringen.


Strategische investeringen en opleidingen


Vanaf januari 2022 ondervindt de strategische transformatiesteun een lichte wijziging. Onder de strategische transformatiesteun worden opleidingen en investeringen gesteund voor internationaal gerichte ondernemingen (zowel kmo’s als grote ondernemingen) die een sterke innovatieve transformatie willen doorgaan. In de gewijzigde steunmaatregel staan innovatie, internationale economische competitiviteit, kennisdisseminatie en duurzaamheid centraal. Daarnaast komt er een grens van € 500.000 steun, met in uitzonderlijke gevallen een grens van € 1.000.000 indien de transformatieprojecten een uitzonderlijk belang hebben op vlak van duurzaamheid of klimaat. In ruil daarvoor zal de beoordeling wel eenvoudiger en transparanter verlopen. Er zijn dus zeker nog mogelijkheden.


Circulair, digitaal of internationaal groeien


Ook in 2022 zijn er drie thematische oproepen van de Vlaio Kmo-groeisubsidie gepland. De eerste oproep loopt in maart en april, de tweede in de zomer en de derde in november en december. Telkens gaat het om dezelfde vier belangrijke maatschappelijke thema’s, namelijk duurzaam en circulair ondernemen, innovatie, internationalisering en digitalisering. Wil je voor één van die vier thema’s beroep doen op een strategisch profiel of een externe dienstverlener? Vraag ons gerust naar meer informatie om te weten of jullie groeitraject in aanmerking komt.


Innoveren voor een duurzamere wereld


Innovatie en R&D staat steeds meer in functie van het verduurzamen van product of processen of in het reduceren van afval. We zien een verschuiving van accenten naar de ontwikkeling van producten, processen of businessmodellen die de footprint van bedrijven sterk naar beneden halen. Ook in 2022 blijft steun voor ontwikkelingsprojecten één van de meest toegankelijke en bruikbare steunmechanismen, sinds kort ook aangevuld met de mogelijkheid om steun aan te vragen voor een haalbaarheidsstudie. Deze laatste zijn een voortraject waarbij bepaalde technologische en andere vragen eerst tijdens een kort traject kunnen onderzocht worden.


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page