top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSofie Rapsaet

Meer transparantie met het Digitale Product Passport (DPP)

Bijgewerkt op: 8 mei 2023

Europa werkt aan een nieuwe regelgeving rond duurzame producten regulering: ESPR of Ecodesign for Sustainable Products Regulation. Onderdeel van deze regelgeving is het Digital Product Passport.

Deze moet het toelaten om in de toekomst informatie te vinden over de gebruikte componenten, processen, en onderdelen waar een product uit bestaat.


DPP is goed voor onze planeet


Productie wordt duurzamer, producten krijgen een langere levensduur, nieuwe businessopportuniteiten worden gecreëerd en consumenten maken bewustere en juistere keuzes. Zo moet de transitie naar de circulaire economie versneld worden en kunnen overheden verifiëren of producten effectief duurzaam zijn.


Nog even wachten.....

DPP zal naar verwachting geleidelijk worden ingevoerd voor een beperkt aantal producten vanaf 2026/2027, waarna andere productgroepen volgen om zo de meeste producten te betrekken tegen 2030. CIRPASS, het Europese Project dat de praktische uitwerking verder moet helpen bepalen, legt de initiële focus op de elektronica-, batterijen- en textielsector. Daarna zullen andere sectoren snel volgen.


.. maar wel al voorbereiden


Bedrijven kunnen zich op vandaag al voorbereiden op deze aankomende regelgeving door hun eigen transparantie te verbeteren en inzicht te krijgen in de beschikbare data, data kloven te vermijden of ontbrekende gegevens te verzamelen. Interne teams kunnen voorbereid worden om zowel de benodigde data aan te leveren als bewuste keuzes te maken op basis van de beschikbare gegevens. Daarnaast kan er ook extra ingezet worden op circulaire ambities.
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page