top of page

Op weg naar een circulaire economie: Living lab MASCO

Bijgewerkt op: 5 jan. 2023

Vlaanderen wil het verbruik van materialen en de broeikasuitstoot tegen 2030 drastisch verminderen. Binnen de oproep Living Labs ondersteunt VLAIO 22 baanbrekende circulaire projecten. Het gaat dan bijvoorbeeld om minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen.

Met trots kunnen wij meedelen dat SURA partner is in één van de goedgekeurde Living Labs.



Doelstelling


Het doel van een living lab is niet zozeer om onderzoek te doen, maar wel om door een intense samenwerking tussen zoveel mogelijk partijen doorbraken te realiseren op het niveau van waardeketens en ecosystemen. Hiervoor zijn geen kant-en-klare oplossingen beschikbaar. Dit vergt een systemische aanpak en verandering met verregaande impact op zowel organisatorisch, sociaal-cultureel en technologisch vlak.


Living lab MASCO (=Material Service Company)


Een MASCO is een soort ‘draaischijf’ die circulaire materialen in omloop brengt, ook na een eerste en volgende levensduur opnieuw. Door de interessante financiële return (de circulaire materialen hebben een hoge hergebruikwaarde) maakt een MASCO een nieuw type investeringsmodel voor circulaire materialen mogelijk. Via een MASCO-model kan de bouwheer goedkoper investeren in bouwmaterialen, op voorwaarde dat ze na gebruik in omloop blijven. Net als bij de ESCO's (=Energy Service Companies) verlaagt dit de investeringsdrempel en kunnen gebouwen in de toekomst veel onafhankelijker worden van primaire grondstoffen. De financiële sector vindt in dit nieuwe model een antwoord op de groeiende vraag naar duurzame investeringsproducten. Een dergelijk model bestaat nog niet in Vlaanderen en vergt inzichten vanuit verschillende disciplines.


Partnerschap


Een divers partnerschap van financiële, juridische, digitale en circulariteitsexperts zal gedurende drie jaar intensief samenwerken op basis van twee ‘zuivere’ circulaire materialen: JUUNOO-kantoorwanden en kantoormeubilair van NNOF.


SURA zal de intern opgebouwde kennis rond businessmodel-ontwikkeling en projectmanagement inzetten in functie van het Living Lab. SURA verbindt de kennis en staat in voor de communicatie.


De opgedane kennis en ervaring zal worden gedeeld om andere ondernemingen en organisaties de tools en kennis te geven om dezelfde circulaire omslag te maken. Onder leiding van VLAIO zullen sectoren breed aangesproken worden over de opgedane kennis om zo de de opgedane kennis en innovatietechnieken verder te verspreiden.


Wat als circulaire bouwmaterialen een investeringsproduct zouden zijn? Ze blijven, mits voldoende hergebruikpotentieel, steeds opnieuw waarde creëren.

280 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page