Wat is duurzaamheid?
- Brecht Bouten
- 22 nov 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 16 dec 2024
Wat is duurzaamheid voor jou?
Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, maar wat betekent het nu precies? In de meest eenvoudige zin verwijst duurzaamheid naar het vermogen om behoeften van het heden te vervullen zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Het draait om het creëren van een evenwicht tussen economische, ecologische en sociale belangen, zodat we niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst kunnen blijven genieten van een gezonde planeet en samenleving. Een mooi overzicht van alle doelstellingen vanuit de European Green Deal kan je hier terecht:

🌱Vanuit ecologisch perspectief gaat duurzaamheid over het verantwoord omgaan met de natuurlijke hulpbronnen van onze aarde. Dit houdt in dat we onze consumptiepatronen aanpassen en kiezen voor hernieuwbare energie, recycling, en circulaire economie. Het doel is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen door de natuur te beschermen en tegelijkertijd onze afhankelijkheid van niet-duurzame bronnen te verminderen.
🌎Maar duurzaamheid gaat verder dan enkel het milieu. Het is ook een kwestie van sociale rechtvaardigheid. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt, dat bedrijven zich ethisch gedragen en dat er aandacht is voor de mensenrechten in productieprocessen? Het bevorderen van eerlijke arbeidsomstandigheden en het ondersteunen van gemeenschappen in ontwikkelingslanden zijn even belangrijke pijlers van duurzaamheid.
💵Tenslotte is er de economische dimensie van duurzaamheid. Dit betekent dat bedrijven niet alleen winst maken, maar ook rekening houden met de lange termijn. Duurzaam ondernemen is gericht op het bouwen van waarde die zowel de economie versterkt als bijdraagt aan maatschappelijke en ecologische vooruitgang. Het is een holistische benadering waarbij bedrijven hun impact op het milieu, de samenleving en hun eigen toekomst serieus nemen.
Wat is duurzaamheid voor bedrijven?
Voor bedrijven betekent duurzaamheid meer dan alleen groene initiatieven. Het gaat om het integreren van duurzame praktijken in de bedrijfsstrategie en bedrijfsvoering. Dit omvat het verbeteren van milieuprestaties, het creëren van eerlijke arbeidsomstandigheden, het bevorderen van transparantie en het verantwoordelijk omgaan met grondstoffen en energie. Bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, moeten niet alleen hun eigen processen verduurzamen, maar ook rapporteren over hun impact op de samenleving en het milieu.

Het belang van duurzaamheidsrapportage is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Regelgevingen zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de EFRAG ESRS (European Financial Reporting Advisory Group European Sustainability Reporting Standards) spelen hierbij een cruciale rol. Deze nieuwe Europese richtlijnen verplichten bedrijven om gedetailleerde en transparante informatie te verstrekken over hun duurzaamheidsinspanningen. Van milieu-impact en CO2-uitstoot tot sociale en governance-kwesties—bedrijven moeten nu duidelijk maken hoe ze bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en welke risico’s en kansen ze zien op het gebied van duurzaamheid.
Voor kleinere bedrijven, zoals de VSME (Vlaamse Small en Medium Enterprises), kan deze verschuiving naar meer verantwoorde bedrijfsvoering een uitdaging lijken, maar het biedt ook kansen. Duurzaam ondernemen kan namelijk leiden tot kostenbesparingen, versterkte merkwaarde en toegang tot nieuwe markten. Bovendien zorgt het voldoen aan regelgeving zoals de CSRD voor een betere voorbereiding op de toekomst, waarbij bedrijven steeds meer verantwoordelijk worden gehouden voor hun ecologische en sociale impact en moeten rapporteren aan hun grotere klanten of leveranciers die wel moeten voldoen aan de CSRD-regelgeving. Een duurzaamheidsdashboard kan je helpen om al deze data te capteren en up to date te houden.

Duurzaamheid is dus voor bedrijven niet enkel een trend, maar een fundamentele verandering in hoe ze waarde creëren voor hun aandeelhouders, klanten en de bredere samenleving. Is dit alles voor jouw bedrijf nog een doolhof? Of je nu wilt weten hoe je voldoet aan de nieuwste wet- en regelgeving of hoe je duurzame bedrijfsstrategieën kunt implementeren, wij bij SURA staan klaar om je te ondersteunen.
Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw bedrijf kunnen helpen om zich aan te passen aan deze nieuwe, duurzame werkelijkheid en toekomstbestendig te maken.
Comments