top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSofie Rapsaet

Alcatraz: Een steengoed low impact metalfestival

Festivals hebben een serieuze impact op onze leefomgeving. Zo laat een festivalhanger gemiddeld 2 kg afval achter. Ook de verplaatsing van de bezoekers, het opwekken van energie via dieselgeneratoren en het waterverbruik kennen een serieuze piek.


Metalfestival Alcatraz wou vanaf dit jaar de impact zo veel mogelijk beperken. De organisatie nam SURA onder de arm voor het nemen van de stappen naar een duurzamer festival. Zonder wollige taal, maar met concrete, positieve acties. Het werd een top-editie: 36.000 bezoekers genoten van een bloedheet festival met steengoede muziek en een opperbeste sfeer.




ECO-coins voor een proper festivalterrein

Gedaan met de bergen afval die achterblijven op weide en camping. Dat was dit jaar dé prioriteit de organisatoren van Alcatraz. Bezoekers kregen bij de start van het festival een ECO-coin. Deze kon gebruikt worden om een drankje te bestellen aan 3 euro. Bij bestelling van een volgende consumptie kon een lege beker terug aan de barmedewerker worden afgegeven en kan een nieuw drankje gekocht worden aan 3 euro. Bij verlies of niet terugbezorgen van een beker, wordt een halve jeton extra aangerekend en kost je pintje 4.5 euro. Even geen dorst? Dan kon de beker ingeruild worden voor een ECO-coin. Met andere woorden: Geen bekertjes meer op de grond gooien, anders betaal je meer voor je pintjes.

De bekers konden zo bij de bar selectief worden ingezameld en vervolgens worden gerecycleerd. Lagen de bekers op de grond, dan was het puur restafval geweest.


Resultaat: Geen enkele beker op het festivalterrein. Door het warme weer en het hoge aantal bezoekers, werd er nochtans veel gedronken. Meer dan 500.000 bekers werden uit het restafval gehouden.



Stevige duurzame initiatieven

Samen met partners werden keuzes gemaakt met een serieuze impact. SURA stond de organisatoren bij om dit in goede banen te leiden, ambities scherp te stellen en partners te betrekken.

  • Eerste stappen naar een lager energieverbruik door lokale en groene opwekking werden genomen.

  • Meer vegetarische en lokale voeding verlaagde de food-footprint dit jaar stevig. Voedselresten worden vermeden of uitgedeeld aan lokale organisaties als de Voedselbanken West-Vlaanderen.

  • Naast bekers, werd ook ander afval dat blijft liggen op de weide of op de camping optimaal gesorteerd.

  • Dankzij de samenwerking met het festival Kamping Kitch dat het weekend nadien op hetzelfde terrein plaatsvindt, is de footprint van materiaal, transport en opbouw veel lager dan bij andere festivals. Ook met de Stad, de omliggende buurten en lokale NGO’s worden partnerships gesloten om overlast te vermijden en het terrein en de omliggende natuur geen schade te berokkenen.

  • De Alcatraz camping werd groener en properder:

    • De organisatie raadde iedereen aan om zorg te dragen voor zijn spullen en tenten en ander kampeermateriaal terug mee te nemen naar huis. Spullen die niet worden meegenomen, konden op in de Donation pit gelegd worden en worden geschonken aan CAW Zuid-west-Vlaanderen, die onder andere voor de daklozen opvang in Kortrijk zorgt.

    • Achtergebleven tenten worden door de organisatie UNIEKSTUK opgehaald en getransformeerd naar verkleedkledij en strandobjecten voor kinderen.

    • Festivalgangers die afval op de camping sorteren en inzamelen krijgen per volle vuilzak een gratis kop koffie.



Meten is weten

Tijdens de festivaldagen werden water, energie en afval stromen nauwkeurig gemeten. Zo weten we precies waar en hoeveel werd verbruikt. Uit de analyse van deze resultaten volgt een stapsgewijze impact voor de komende jaren. Dit moet het mogelijk maken om jaar na jaar dichter bij een CO2-neutraal festival te geraken. Het besparen van stadswater, energie en verder inzetten op afvalreductie, staan bovenaan de prioriteitenlijst voor de komende jaren.


157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page