top of page

Steun voor circulaire projecten in de maak- en bouwsector

Foto van schrijver: Sofie RapsaetSofie Rapsaet

Bijgewerkt op: 7 mrt 2022

Vlaanderen beseft de noodzaak van brede samenwerkingen over de hele waardeketen om een circulaire economie op grotere schaal te kunnen realiseren. Vlaio zet daarom twee oproepen open: circulaire maakindustrie: levensduurverlenging en living labs circulaire economie.





Circulaire maakindustrie: levensduurverlenging


Deze oproep focust op het verlengen van de levensduur van producten via het inzetten op strategieën zoals onderhoud, herstel, hergebruik, remanufacturing, delen en herbestemmen van producten of materialen. Het is ook mogelijk om inspanningen te doen op het niveau van het ontwerpproces, materiaalkenmerken en de logistieke keten. Je kan steun krijgen voor proefprojecten. De aanvraag wordt ingediend door een breed en divers partnerschap (overheden, onderzoeksinstellingen, sectorfederaties, vzw’s, financiële instellingen), waarvan minstens één onderneming. Hierbij wordt in het bijzonder een focus gelegd op de betrokkenheid van kmo’s. Er is bijzondere aandacht voor de betrokkenheid van de sociale economiesector. De maximale steun bedraagt 100.000 euro.


Living labs circulaire economie (maak- en bouwsector)


Deze oproep is gericht op de maak- en bouwindustrie. Via multi-stakeholder en multi-level samenwerkingen moeten projecten zorgen voor het uitwerken, testen, implementeren en opschalen van circulaire oplossingen. Het partnerschap bestaat uit ten minste drie partners, waarvan ten minste één bedrijf, en kan daarnaast onder andere kennisinstellingen, overheden, vzw’s en sectorfederaties bevatten. Een voorgesteld project vertrekt van een concrete systemische uitdaging op niveau van een waardeketen of een ecosysteem binnen de bouw- of maakindustrie. Het doel van deze oproep is om concrete, meetbare en zichtbare oplossingen op het niveau van waardeketens en ecosystemen in de bouw- en maakindustrie uit te denken, uit te werken, te testen en te implementeren en te verbinden. Deze oplossingen moeten een zichtbare en meetbare bijdrage leveren aan de vooropgestelde verlaging van onze materiaalvoetafdruk en de vermindering van onze broeikasgasuitstoot. Het gaat hier om ambitieuze projecten die deze ambitie kunnen omschrijven en vertalen in een plan van aanpak. De gevraagde subsidie bedraagt min. 300.000 euro en max. 1.000.000 euro.


We helpen in uw zoektocht om circulariteit te implementeren in uw bedrijf.


Is jouw onderneming actief in de maak- of bouwsector en zie je opportuniteiten om de levensduur van jouw producten te verlengen? Wil je meer inzetten op hergebruik, herstel, delen of herbestemmen? Of wil je samen met een breed netwerk actief op zoek gaan naar oplossingen voor een systemische uitdaging in de circulaire economie? Neem vrijblijvend contact op!


Alle info over deze oproep vind je op de website van Vlaio.

 
 
 

Comments


bottom of page