Alcatraz ontving dit jaar maar liefst 45.000 bezoekers op de Kortrijkse Lange Munte.
Een zwaar festival, met zachte mensen en een groen hart.
SURA begeleidt dit festival sinds 2 jaar met als doelstelling steeds duurzamer te worden. We stippelden een pad uit en zetten dit jaar extra in op afvalbeheer en water. Dankzij de juiste partners en een geëngageerd publiek, kan Alcatraz één van meest duurzame festivals van het land worden.
We leggen de lat elk jaar hoger om de negatieve impact van het festival te verkleinen, positief voor de sfeer!
Samen met de fantastische organisatie zijn we trots op de stappen die dit jaar gezet zijn.
Het filmpje hiernaast neemt je even mee naar die mooi weide in Kortrijk.....
Enkele groene highlights
In 2023 waren er voor het eerst herbruikbare bekers. In tegenstelling tot een aantal grotere festivals, volgde het festival daarmee de nieuwe regelgeving. Met succes: Lekker bier, weinig afval. De bekers worden na het festival proper gewassen en ingezet bij een volgende gelegenheid.
Om het systeem vlot te laten lopen, kregen bezoekers een eco-coin. Hiermee stimuleert de organisatie om de beker bij te houden. Resultaat: een heel proper festivalterrein, dankzij geëngageerde festivalbezoekers. Ze dronken er geen pintje minder om!
Niet alleen een propere festivalweide, maar ook een clean kampeerterrein: Kampeerders werden gemotiveerd om hun afval gescheiden binnen te brengen in het containerpark. Per gesorteerde zak afval kregen ze een coin voor een gratis beker koffie. Kampeermateriaal dat door de kampeerders in de donation pit wordt gelegd, werd opgehaald door CAW Zuid-West Vlaanderen, zij zorgen o.a. voor opvang van daklozen in Kortrijk. De tenten die blijven staan worden door de organisatie “uniekstuk” opgehaald om er o.a vliegers en verkleedkledij mee te maken. Het resultaat mag er zijn:
De verschillende podia en de opbouw van het terrein worden opnieuw ingezet door Kamping Kitsch, het festival dat een week na Alcatraz op dezelfde terreinen wordt georganiseerd. Daardoor wordt extra transport vermeden en wordt de impact van beide festivals verlaagd.
Dankzij een samenwerking met AQUALEX en de Watergroep stroomde er dit jaar voor het eerst heerlijk plat en bruisend drinkwater uit het leidingnet. Op deze manier werd een grote berg plastic afval van plastic flesjes en uitstoot door transport vermeden.
Metalfans konden dit jaar meer vacuümtoiletten vinden op het terrein. Deze toiletten verbruiken 60% minder water dan spoeltoiletten. Het totale waterverbruik op het festival vermindert daardoor aanzienlijk. Voor volgende edities wordt verder onderzocht of bijvoorbeeld douchewater kan hergebruikt worden als spoelwater voor de toiletten om zo het waterverbruik verder te reduceren.
De voedselafdruk (broeikasgasuitstoot, landgebruik) ging omlaag en het aanbod van vegan en vegetarische alternatieven omhoog. In overleg met de cateringbedrijven werd gekeken waar milieu, dieren en gezondheid een duwtje in de rug krijgen, daarbij stond de nieuwe food truck zone centraal. Het overschot aan voedsel werd door de voedselbank West-Vlaanderen opgehaald indien deze niet terug kunnen naar de leverancier.
Met allerlei partners wordt voortdurend afgestemd om voor het gehele festival verder in te zetten op een verlaagde impact, zonder dat dit ten koste gaat van de festivalbeleving. Nieuwe partnerships worden gebouwd en de bestaande partners worden uitgedaagd om bij te dragen tot een low impact festival.
Meten is weten! Vanuit SURA monitoren we alle generatoren, het waterverbruik en de geleverde goederen om zo de totale uitstoot te bepalen en in de toekomst, gerichte duurzame maatregelen te kunnen ondernemen.
Op een aantal plaatsen zette energiepartner Loquet nu al ingezet op hybride-systemen en zonnepanelen.
Thank you Alcatraz for leading the way to green!
Commentaires